loading...

(almost) Red Velvet Cake

loading...

Kenapa almost red? Karena memang belum merah warnanya, masih merah marun alias merah kecoklatan :p .Pengennya merah yang dramatic kaya yang di Joy of Baking. Tapi apa daya, pewarna merahnya di dapur cuman ada sebotol kecil. Sedangkan udah penasaran banget bikin (plus males lagi belanja keluar rumah, hehe). Gapapa, yang penting rasanya tetep mantaaab. 

Meski lemaknya didapat dari butter (beberapa resep velvet cake lain memakai minyak), tapi hasil cakenya ternyata lembut dan moist juga light menurut saya. Ditambah dengan cheese cream frosting yang super rich dan ngeju, cake ini langsung jadi favorit di rumah. Pantas saja cake ini sangat populer, karena selain penampilannya yang dramatis, rasanya pun enakk. Cream cheese frostingnya manis, cheesy, sama sekali ga eneg. Saya pakai resep dari Allrecipes.com. Ini link nya. 

Berikut yah saya copykan resepnya (males ngetik :p)

Ingredients:
2 1/2 cups (250 grams) sifted cake flour
1/2 teaspoon salt
2 tablespoons (15 grams) regular or Dutch-processed cocoa powder
1/2 cup (113 grams) unsaltedbutter, at room temperature
1 1/2 cups (300 grams) granulated whitesugar
2 largeeggs
1 teaspoon purevanillaextract
1 cup (240 ml) buttermilk
2 tablespoons liquid red food coloring
1 teaspoon white distilled vinegar
1 teaspoon baking soda

Directions:
1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C) and place rack in center of oven. Butter two - 9 inch (23 cm) round cake pans and line the bottoms of the pans with parchment paper. Set aside.
2. In a mixing bowlsifttogether the flour, salt, and cocoa powder. Set aside.
3. In bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the butter until soft (about 1-2 minutes). Add the sugar and beat until light and fluffy (about 2-3 minutes). Add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Scrape downthe sides of the bowl.Add the vanilla extract and beat until combined.
4. In a measuring cup whisk the buttermilk with the red food coloring. With the mixer on low speed, alternately add the flour mixture and buttermilk to the butter mixture, in three additions, beginning and ending with the flour.
In a small cup combine the vinegar and baking soda. Allow the mixture to fizz and then quickly fold into the cake batter. 
Working quickly, divide the batter evenly between the two prepared pans and smooth the tops with an offset spatula or the back of a spoon.
5. Bake in the preheated oven for approximately 25 -30 minutes, or until a toothpick inserted in the center of the cakes comes out clean. 
Cool the cakes in their pans on a wire rack for 10 minutes. Place a wire rack on top of the cake pan and invert, lifting off the pan. Once the cakes have completely cooled, wrap in plastic and place the cake layers in the refrigerator for at least an hour (or overnight). (This is done to make filling and frosting the cakes easier.)


Saya hanya buat setengah resep (hanya 1 layer), dan menggunakan loyang kotak 20x20cm. Maklum, belom punya loyanh bulat. Ihiks..
Saya potong 4x4 menjadi 16 kotak kecil seperti di atas. Jadinya mirip potongan brownies yah, hehe..gapapa lah yg penting rasanya dapet. Puaaas deh pokonya..sama rasanya, kata hubby cakenya lembut dan enak :) 
Tertarik? Yuk ah, dicoba ^^
loading...
Powered by Blogger.